Zachraňujeme slovenské výrobky so značkou kvality

13. Júl 2020

Zachraňujeme slovenské výrobky so značkou kvality

Kedy a prečo ste sa rozhodli uchádzať o udelenie Značky kvality?

Naše značky Tauris aj Ryba Košice si ctia tradície a slovenskú gastronómiu. Chceme oceňovať snahu našich zamestnancov a uisťovať našich zákazníkov, že vyrábame vysokokvalitné slovenské potraviny. Spôsobom, ako to dokázať, je práve získanie ocenenia Značka kvality SK, ktoré je pre nás nesmierne dôležité. Pre spotrebiteľa je značka zárukou, že si kupuje kvalitné domáce produkty, ktoré dodržiavajú národnú aj európsku legislatívu, výrobcom deklarovaný technologický postupu počas celého výrobného procesu a sú pravidelne kontrolované orgánmi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Sú kritéria na jej udelenie náročné?

Podmienky na udelenie Značky kvality sú prísne. Získať ju môže len ten, kto splní náročné kritériá a udrží kvalitu výrobkov. Jej platnosť automaticky končí po troch rokoch, no pri sezónnych výrobkoch už po jednom roku. Z nášho pohľadu je to správne, pretože krátka platnosť núti výrobcov neustále dodržiavať kvalitu. A práve kvalita a štandardizácia výroby na našom Slovensku neustále kolíše. Výrobcovia sa snažia nahrádzať kvalitné suroviny lacnejšími. Potom sa stáva, že názov produktu nezodpovedá jeho zloženiu. O to viac oceňujeme Značku kvality SK, ktorá dbá na kvalitu našich potravín a oceňuje potraviny, ktoré sú zložené z prvotriednych surovín. Príkladom sú tresky v majonéze od Ryba Košice, ktoré sú držiteľom ocenenia 1. stupňa Značky kvality. Môžu sa ňou pýšiť práve vďaka tomu, že svedomito dodržiavame Československú normu, vyrábame ich výlučne z tresky a spĺňame všetky nariadenia, ktoré si legislatíva vyžaduje.

Reagujú na ňu spotrebitelia pri nákupe potravín?

Zákazník je čím ďalej tým viac náročný pri nákupoch a často uprednostní výrobok, ktorý je nositeľom Značky kvality. Pritom akceptuje aj prípadnú vyššiu cenu, pretože vie, že si doprial vyššiu kvalitu oproti bežným výrobkom. Zákazníci zistili, že lacné často býva nekvalitné. Preto začali čítať informácie na obaloch a zaujímajú sa o zloženie výrobku - aký je v ňom napríklad podiel mäsa, či rýb. Ocenenia všeobecne zjednodušujú život zákazníkom. Ak je na výrobku dôveryhodná pečať, často sa nemusia zaujímať o detaily. Vedia, že odborná komisia ho preverila za nich, a to zrýchľuje ich nákupné rozhodovanie.

Je podľa Vás jej propagácia dostatočná?

Propagácia Značky kvality na slovenskom trhu by mohla byť silnejšia. Je to skvelé ocenenie, ktoré by si zaslúžilo viac pozornosti. Dnes je viditeľná najmä  na veľtrhoch a kongresoch. Najviac ju propagujú samotní výrobcovia, ktorí ju používajú na obaloch výrobkov, alebo v médiách. V budúcnosti by bolo dobré, aby zákazníci vedeli viac o procese jej získania a udržania. To by ešte viac zvýšilo je dôveryhodnosť v očiach verejnosti.

Uskutočnil štát u Vás niekedy kontrolu dodržiavania podmienok udelenia Značky kvality?

Áno, máme túto skúsenosť a obstáli sme so cťou. Regionálna potravinová a veterinárna správa vykonala v našej spoločnosti kontrolu zameranú na dodržiavanie prísnych kritérií k udeleniu Značky kvality a do dnešnej doby sme ako výrobca vyhoveli všetkým stanoveným kritériám. Výrobky so Značkou kvality ako napr. Hamko detská šunka, Sudžuk klobása, Pálfy šunka sa vyznačujú vysokým podielom mäsa, viac ako 90 %, sú vyrábané z čerstvých slovenských surovín, neobsahujú glutén a výrobok Hamko detská šunka je vyrábaná aj bez pridaných konzervantov.

 www.zachranujeme.sk