Suché salámy oslavujú päťdesiatku, Nitran sa stal legendou! Príbeh svetom nedoceneného výrobku

26. August 2020

Suché salámy oslavujú päťdesiatku, Nitran sa stal legendou! Príbeh svetom nedoceneného výrobku

Trvanlivá saláma – za socializmu takmer podpultový tovar. Zatiaľ čo sušené talianske prosciutta získavajú na svete všetku slávu, slovenské trvanlivé salámy vyrábané už 50 rokov ostávajú nedocenené.

Veľa ľudí si myslí, že sú to údené mleté výrobky. Pritom údenie tvorí iba menšiu časť konzervácie fermentovaných salám a na ich chuti a konzistencii sa podieľa iba nepatrne. Medzi sušené salámové dobroty, ktoré u nás vznikli, patrí i Nitran. Na zrod legendárneho výrobku spred 46 rokov spomína i jeden z jeho otcov, mäsiar Jozef Ivanička (63).

Čítaj viac TU